The Studio is part two of a research study into resource landscapes in the LaTrobe Valley conducted with students. Please visit MineGraft to see part one.

The intent of the studio was to investigate resource landscapes and the potential for these landscapes to be reformed through a range of material organisations and parametric behaviours that are inherently part of their being.

Resource landscapes are formed by the continuous flows of materials and energy that is driven by society’s consumptive needs. The design studio is exploring the material transformation, existing  infrastructures, and terraforming opportunities. This exploration will be conducted through a dynamic spatio-temporal framework in which the landscape is considered as a continually adaptive condition.

The studio focused on the infrastructures associated to the LaTrobe Valley in particular Loyang’s open cut brown coal mine: extending, re-programming, value adding, bolstering etc.

These explorations were conducted through the digital and physical models.

 

The work below is from some of the students who participated in the studio.
Design Title: "Land-fill-scapes".


Students:
Farah (Farah Dakkak), Will (William Powles-Taig), Chu (Chu, Chu) and Sharon (Fan Yunlan).</i>

Design Title: "If you find yourself in a hole, stop digging".
Students:
Katya (Katsiaryna Hamaniuk), John (Huangguan Lu), Shuang (Shuang, Liang) and Callum (Callum Steele).